Moldova naisettevõtjate visiit Eestisse

18.-22. novembril külastasid Eestit naisettevõtjad Moldovast. Nad viibisid siin ENUTi kutsel projekti Eesti-Moldova koostööplatvorm ettevõtlikele maapiirkondade naistele raames. Kolm päeva Tallinnas ja väljaspool olid täis tihedaid tegevusi.

19. novembri hommikul tutvustas Veronika Palandi (Rumeenia aukonsul Eesti Vabariigis 1999–2007, Rumeenia-Moldova Seltsi esinaine) külalistele Tallinna vanalinna, millele järgnes visiit e-Eesti esitluskeskusesse, et saada ülevaade erinevatest e-Eesti lahendustest ning Eesti IT-ettevõtete innovaatilistest kogemustest. Ülejäänud päeva veetsid külalised ENUTi iga-aastasel naisettevõtluse konverentsil, kus nad spetsiaalses ekspordinurgakeses said tutvustada oma toodangut ning sõlmida suhteid Eesti ettevõtjatega. Samuti said nad tõlgi vahendusel osa konverentsi peaettekandest ning roheettevõtluse paneelist.

Järgmisel päeval külastasime Pärnu naisettevõtjaid Margo Orupõllu juhtimisel, kes rääkis krediidgruppide tegutsemisest ning jagas praktilisi näpunäiteid ettevõtlusega alustamisest. Pärastlõunal toimus kohtumine Eesti Kaubandus-Tööstuskojas, kus teenuste direktor Piret Potisepp tutvustas Kaubandus-Tööstuskoja tegemisi ning rääkis ettevõtluse seisust Eestis üldisemalt. Õhtu lõppes vastuvõtuga Moldova Suursaatkonnas, kus suursaadik Inga Ionesii ja teine sekretär Viorel Covalciuc tutvusid Moldova delegatsiooniga ning rääkisid Moldova ja Eesti vahelisest koostööst.

Kolmandal päeval võõrustasime külalisi enda kontoris ning tutvustasime ENUTi tegemisi. Kauaaegne QUIN Estonia president Anne-Mari Rannamäe rääkis Eesti naisleiutajatest ning tutvustas erinevaid leiutisi. EVEA ja EKA asepresident Marina Kaas andis ülevaate oma organisatsioonidest ning väikeettevõtete situatsioonist Eestis.

Pärastlõunal toimus väljasõit Lahemaale Kuusiku Loodustallu, mille perenaine Sirje Kuusik, kel on varemgi Moldova väikeettevõtjatega kontakte olnud, tutvustas vastvalminud loodusemaja ning rääkis maal asuvate väikeettevõtete koostöövõrgustikust oma kodukoha näitel.

Hoolimata novembrikuisest kõledast ilmast jäid külalised visiidiga väga rahule. Loodud kontakte on hoitud ning loodetavasti on neist tulevikus reaalne kasu.

Projekti rahastab Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest